Riscul ca, sub presiunea inflaţiei şi a neîncrederii, consumul, pilonul pe care se bazează economia României, să înceapă să se clatine este cât se poate de real, avertizează Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Strict pe zona de energie, sunt două direcţii majore care pot scoate domeniul din noua criză, marcată de războiul din Ucraina şi de deteriorarea condiţiilor economice: diversificarea surselor de aprovizionare şi un accent masiv pus pe zona de decarbonizare.
„Am început implementarea noii strategii a companiei pentru 2030 şi ne concentrăm inclusiv să demarăm proiecte noi de energie cu emisii scăzute şi zero net de emisii de carbon. Vrem să sprijinim tranziţia energetică a României cu investiţii de aproximativ 11 miliarde de euro, acesta fiind cel mai amplu plan de investiţii private din sectorul energetic românesc. În acelaşi timp, asigurăm securitatea aprovizionării cu energie a ţării“, spune Verchere în cadrul proiectului ZF Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie.
„Ne aşteptăm ca provocările menţionate – nevoia urgentă de a diversifica sursele de energie pentru a susţine securitatea aprovizionării, inflaţia şi nevoia de concentrare pe tranziţia energetică – să continue. Suntem o companie cu o experienţă solidă în gestionarea crizelor“, mai spune Verchere, citată de Ziarul Financiar.
„Creşterea preţului la materiile prime pune presiune pe costurile de producţie. În plus, aduce o volatilitate semnificativă a reglementărilor, deoarece guvernele încearcă să protejeze consumatorii vulnerabili. În cele din urmă, inflaţia erodează puterea de cumpărare şi atrage după sine creşterea dobânzilor, ceea ce poate avea un efect negativ asupra mediului economic, deoarece riscul este acela ca cererea şi consumul să scadă“, avertizează Verchere.