Într-un context economic și geopolitic încărcat de incertitudini, OMV Petrom accelerează investițiile în proiectul Neptun Deep, marcând una dintre cele mai mari inițiative energetice ale României. Cu un buget de patru miliarde de euro, compania, alături de partenerul Romgaz, se pregătește să înceapă extragerea gazelor naturale din perimetrul Mării Negre începând cu 2027.

„În 2025 trebuie să ne concentrăm puternic pentru a livra ceea ce ne-am propus, iar întreaga echipă lucrează la acest obiectiv”, declară Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, pentru Forbes.ro.

„Mereu am crezut că logica va învinge în cazul acestui proiect, chiar și atunci când a fost amânat, iar logica a învins până la urmă. Neptun Deep nu este doar despre OMV Petrom, ci și despre toate companiile și autoritățile care reușesc să se alinieze pentru a finaliza proiectul. Ne bucurăm foarte mult că putem vedea un astfel de focus în România atunci când toată lumea este aliniată pe un proiect mare”, spune cea care are deja șapte ani în funcția de CEO al OMV Petrom.

După mai mulți ani de întârzieri generate de factori politici, proiectul Neptun Deep a intrat într-o etapă accelerată de implementare. În 2022, Romgaz a achiziționat participația ExxonMobil pentru peste un miliard de dolari, iar în prezent proiectul este realizat în proporție de 30%, respectând calendarul stabilit pentru 2027.

„Din perspectiva calendarului de implementare, suntem la aproximativ o treime din proiect. Am început lucrul la platformă, atât la partea superioară, cât și la structura de bază, care sunt construite în Indonezia și în Italia. Am început și lucrările pentru stația de măsurare a gazelor naturale din Tuzla și au început lucrările pentru nava de suport, care este construită aici, în Europa”, povestește Verchere.

Unitatea de foraj a ajuns deja la Marea Neagră, întrucât compania plănuiește să se concentreze pe foraj în 2025 și 2026. Infrastructura va include 10 sonde care vor ajunge la adâncimi cuprinse între 120 și 1.000 de metri. În paralel, OMV Petrom are oportunități suplimentare în sectorul bulgăresc al Mării Negre, în apropierea Neptun Deep, vizând noi investiții și extinderea resurselor exploatabile.

Christina Verchere atrage atenția că întotdeauna investitorii sunt sensibili sau cel puțin atenți la context, fie el economic sau geopolitic: „Când ne uităm la contextul general de piață, ne așteptăm din nou la prețuri mai mici în 2025, ceea ce va influența rezultatele companiei. În plus, avem și o incertitudine politică și geopolitică în creștere. Și asta va face mereu investitorii să fie mai atenți cu privire la nivelul investițiilor și ritmul în care le implementează. Planul nostru este să investim, dar mereu urmărim ce se întâmplă.”

 

Citiți materialul integral pe platforma Forbes.ro