Decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la mijlocul lui 2023 şi suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere.
„România produce petrol şi gaze din zăcămintele onshore de peste 150 de ani, iar declinul (producţiei n.r) nu mai poate fi compensat de zăcămintele onshore. Prin urmare, Marea Neagră este răspunsul pentru securitatea energetică a României şi noi surse trebuie să fie aduse în sistemul energetic. (…) Am propus cel mai mare plan de investiţii din sectorul energetic din România, de aproximativ 11 miliarde de euro până în 2030. Neptun Deep este în centrul acestei strategii. Am devenit operatori în august 2022 şi am făcut un pas intermediar către decizia finală de investiţii prin depunerea declaraţiei de descoperire comercială la sfârşitul anului trecut. În prezent, avansăm cu procesul de licitaţie. Ulterior, vom parcurge procesul de guvernanţă internă. Aşa cum am anunţat anterior, intenţionăm ca decizia finală de investiţie să fie luată la mijlocul lui 2023, primul gaz urmând să fie produs în 2027. Mai avem doar câteva luni până la decizia finală de investiţie şi suntem mai aproape ca oricând de demarare a acestui proiect”, a explicat Verchere.
Ea a subliniat că declaraţia de descoperire comercială a fost confirmată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi acum se lucrează pentru a lua decizia finală de investiţii.
„Este un proiect aşteptat de mult şi foarte interesant pentru noi, pentru companie, pentru partenerul Romgaz, pentru întreaga ţară şi, în acest context al securităţii energetice, cu atât mai mult. Am devenit operator, avem o echipă internaţională care funcţionează şi care face eforturi foarte mari. Facem şi noi tot ce se poate pentru a lua decizia finală de investiţie. Lucrăm şi suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a punctat CEO-ul OMV Petrom
În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea cu gaze, Cristina Verchere a precizat că România este prioritatea, dar, dată fiind „supra-aprovizionarea” care a rezultat în urma analizelor, vor avea loc şi exporturi.
„În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea de gaze, ne vom concentra pe România. Aceasta este prioritatea noastră. Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare”, a spus oficialul OMV Petrom.
OMV Petrom deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect. AGERPRES