Investiţiile au nevoie de un mediu favorabil pentru realizarea acestora, a afirmat Christina Verchere, director general al OMV Petrom, menţionând că nimeni nu se aşteaptă la certitudine, dar este nevoie de o înţelegere a mediului în care lucrezi.
Christina Verchere a participat pe 25 octombrie la cea de-a 13-a ediţie a „Aspen – GMF Bucharest Forum”, eveniment organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States. Ea a vorbit despre investiţiile pe care compania intenţionează să le realizeze în România în următoarea decadă.
„Totul este despre un mediu favorabil pentru investiţii, deoarece ceea ce discutăm sunt investiţii mari, şi ai nevoie de un mediu bun pentru a putea face acest lucru: predictibilitate, predictibilitate, predictibilitate. Trebuie să înţelegi în ce investeşti. Ok, nimeni nu se aşteaptă la certitudine, dar vor să înţeleagă intervalele în care lucrăm. Pentru a face asta, evident că avem nevoie de acces la stimulente, iar România a fost foarte puternică în acest sens, asigurându-se că apelurile pentru finanţare sunt disponibile pentru proiecte şi că se poate realiza acest lucru. O bună consultare şi predictibilitate sunt, cred, o mare provocare în România. Şi dacă putem face asta, atunci putem aduce investiţiile necesare pentru a schimba rezultatul”, a spus Christina Verchere.
Potrivit acesteia, parcursul Uniunii Europene pentru securitatea energetică este tranziţia energetică, întrucât UE este un importator net de energie fosilă deoarece nu are suficientă pentru nevoile sale.
Christina Verchere susţine în România aproape 70% din energie provine din surse non-fosile.
Conform reprezentantei OMV Petrom, compania are un plan de investiţii de 11 miliarde de euro pentru perioada următoare, cel mai mare proiect fiind Neptun Deep. Compania îşi propune să instaleze 2,5 gigawaţi de capacitate de energie regenerabilă şi 5.000 de puncte de încărcare în reţeaua sa până la sfârşitul decadei, iar 1.000 până la sfârşitul acestui an. AGERPRES