Comisia Europeană va propune ca statele membre UE să suprataxeze profiturile obținute de producătorii de gaze naturale ca urmare a scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro din ultimele luni și să investească banii astfel obținuți în producția de energie regenerabilă și în eficientizarea energetică a clădirilor, au declarat pentru Reuters surse la curent cu intențiile Executivului de la Bruxelles.
Comisia nu are în vedere introducerea unui impozit la nivelul întregului bloc comunitar, ci să le permită guvernelor naționale să introducă astfel de suprataxe fără riscul ca acestea să contravină legislației europene.
În România, Romgaz, cel mai important producător intern de gaze, a profitat de aprecierea prețurilor, majorându-și cu peste 50% profitul net în 2021 comparativ cu anul precedent, la o creștere a cifrei de afaceri cu 43,63%. Potrivit rezultatelor preliminare raportate, producătorul a realizat în 2021 un profit net de 1,9 miliarde lei, cu 650 milioane lei peste cel raportat în 2020.