Facilităţile acordate unui sector sau unei industrii reprezintă decizii de politică industrială ale unui stat şi sunt acordate cu scopul de a încuraja sau maximiza avantajul competitiv pe care sectorul respectiv îl deţine, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, într-un document postat pe site-ul organizaţiei.
Conform sursei citate, documentul conţine poziţia principială a Confederaţiei Patronale Concordia în contextul dezbaterii privind regimul fiscal în România şi în aşteptarea propunerilor oficiale venite din partea Guvernului.
„În condiţiile în care economia românească se confruntă cu un deficit major de forţă de muncă alăturat unei scumpiri rapide a costului muncii în raport cu principalii competitori, eliminarea facilităţilor nu poate fi făcută brusc şi, eventual, fără propunerea unui plan concret de politică prin care să fie asigurată sustenabilitatea şi atractivitatea pentru sectoarele vizate. Din acest motiv, considerăm că eliminarea facilităţilor fiscale motivată prin nevoia de finanţare a deficitului bugetar este nepotrivită, politicile economice având întocmai rolul de a asigura că – pe termen lung – valoarea adăugată generată în economie este mai mare decât beneficiul obţinut pe termen scurt prin suplimentarea pe moment a veniturilor bugetare”, precizează organizaţia patronală.
Totodată, reprezentanţii Concordia susţin eliminarea inechităţilor din sistemul fiscal, însă precizează că particularităţile fiecărui sector şi modul în care acestea generează valoare în economia românească sunt „elemente ce nu trebuie ignorate în acest proces”.
„Altfel spus, inechităţile nu trebuie confundate cu facilităţile oferite tocmai pentru a ajuta sectoare care fie suferă din cauza caracteristicilor structurale ale economiei româneşti şi mondiale, fie nu au atins încă gradul necesar de maturitate pentru a fi competitive în lanţurile valorice globale în absenţa unor măsuri de sprijin. Este binevenită o discuţie despre cele mai bune măsuri de politică industrială pe care le poate lua România în perioada următoare pentru a face faţă dublei tranziţii verzi şi digitale şi crizelor multiple care o afectează”, se arată în document.
Potrivit organizaţiei patronale, ceea ce lipseşte din întreaga discuţie despre facilităţi fiscale este o monitorizare permanentă a unor astfel de programe. „Orice facilitate fiscală trebuie însoţită de o analiză temeinică şi trebuie evaluată în permanenţă pentru a vedea dacă produce efectele urmărite. Eliminarea sau menţinerea lor trebuie să fie rezultatul unui astfel de raţionament”, menţionează sursa citată. AGERPRES