Consiliul Concurenţei va trimite 300 de solicitări de informaţii anonimizate producătorilor de bunuri de larg consum din România pentru a afla problemele acestora, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Dan Pascu, la dezbaterile din Comisia Economică a Senatului.
„Colegul meu, Sorin Lungu (director în cadrul Consiliului Concurenţei – n.r.) şi direcţia sa au început şi o să fie până la 300 de solicitări de informaţii anonimizate către producători din România. Complet anonime. Încercăm să sondăm în felul acesta piaţa, să trecem de pasivitatea lor şi de reţinerile lor, încă o dată, legitime. Şi atunci le asigurăm o anonimitate completă şi scoatem până la 300 de informaţii şi mergem pe bunuri de larg consum”, a spus Dan Pascu.
Consiliul Concurenţei a precizat că a început procesul de trimitere a formularelor către producători care au la dispoziţie 30 de zile de la data primirii pentru a răspunde. Analiza datelor obţinute va avea loc în cel mult 6 luni.
Dan Pascu a menţionat, la Comisie, că există un dezechilibru între retaileri şi producătorii din orice ţară, iar piaţa este concentrată, în România existând 7 lanţuri de retail. El a declarat că niciun retailer nu trece de cota de piaţă de 40%.
„Nu e un fenomen românesc, e un fenomen european. Producătorii, fiind dezechilibraţi în raporturile cu retailerii, au nişte reţineri justificate în a ieşi public de teamă să nu ostilizeze respectivul retailer sau poate prin contaminare chiar pe ceilalţi, „ăsta e client complicat, lasă-l”. Noi ştim de lucrul acesta însă nu avem indicii, dar ni se relatează. Dar de la relatarea aceea şi până acolo încât să mă duc eu la Curtea de Apel Bucureşti să cer un ordin prin care pot intra peste retailer să le verific corespondenţa internă, comunicările interne, mai lipsesc câteva bucăţi de informaţie, un înscris. Lucruri de felul acesta nu ajung la noi”, a spus Dan Pascu. AGERPRES