„O nouă acuzație la adresa prosumatorilor a venit de la George Niculescu, președintele ANRE. El a declarat că prosumatorii instalează capacități mai mari decât au nevoie pentru a câștiga bani. Eu cred că reprezentanții statului pun problema greșit. Statul ar trebui să se concentreze pe soluții constructive. Obiectivele europene de creștere a producției de energie regenerabilă sunt cunoscute de ani de zile„, scrie cunoscutul jurnalist și analist economic Constantin Rudnițchi pe Linkedin.
Acesta adaugă că, în loc să le ceară scuze prosumatorilor că se conectează greu la rețeaua de distribuție sau că din motive tehnice nu li se preia toată energia regenerabilă produsă, reprezentanții statului au o problemă cu faptul că oamenii investesc și vor să câștige și bani.
„În loc să se gândească cum să-i „penalizeze”, chiar și cu declarații publice, pe cei care produc energie regenerabilă, ar trebui să găsească soluții pentru stimularea investițiilor în rețelele de transport și distribuție și în instalațiile de stocare. De exemplu, în loc să supraimpoziteze companiile din lanțul energetic și să-i ia aproape tot profitul Transelectricii (pentru acoperirea risipei bugetare), statul ar trebui să încurajeze reinvestirea profiturilor. Ar trebui să înțeleagă că viitorul este al creșterii ponderii energiei regenerabile și al reducerii utilizării combustibililor fosili. (….) Instituțiile statului trebuie să încurajeze o producție de energie electrică egală cu trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Problemele tehnice, inclusiv cele de stocare a energiei, ar trebui rezolvate, iar prosumatorii să nu fie arătați cu degetul pe motiv că vor să câștige bani din energia pe care o produc”, mai spune Constantin Rudnițchi.