OMV Petrom a obţinut un profit net de 2,86 miliarde de lei anul trecut, mai mare cu 122% faţă de anul anterior, potrivit unui comunicat remis pe 3 februarie. Veniturile din vânzări au crescut cu 32%, până la 26 de miliarde de lei.
„Rezultatele noastre din 2021 sunt susţinute de un mediu de piaţă puternic pentru ţiţei, de utilizarea excelentă a activelor noastre şi de creşterea cererii pentru energie. Totuşi, rezultatul din exploatarea CCA EBIT excluzând elementele speciale se situează sub valoarea înregistrată în 2019. Mediul de piaţă cu preţuri ridicate la gazele naturale nu se reflectă în rezultatele noastre din cauza nivelului extrem de ridicat al taxării”, a afirmat Christina Verchere, CEO al companiei.
Contribuţia companiei la bugetul de stat s-a situat la un nivel-record de 12,3 miliarde de lei. „Această creştere a fost determinată, de asemenea, şi de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat faţă de anul 2020. Acest lucru s-a datorat unei diferenţe semnificative între preţul de referinţă al gazelor naturale şi preţul realizat. În consecinţă, regimul de taxare pentru producţia de gaze din România a devenit şi mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană”, a continuat Verchere.
Acest lucru pune presiune pe investiţiile din România, periclitând aprovizionarea din producţia de gaze naturale autohtonă. „Nemodificarea Legii Offshore conduce la întârzierea deciziei finale de investiţii în Neptun Deep, pentru anul 2023. Pentru ca România să beneficieze de resursele sale de gaze naturale este nevoie de intervenţia urgentă a autorităţilor”, a mai spus şefa OMV Petrom. AGERPRES