Livrările de gaze către Europa ar putea fi mai afectată de o creștere peste așteptării a cererii chineze decât de sistarea livrărilor din Rusia, susține Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Cererea chineză este „marea necunoscută”, un scenariu optimist indicând că aceasta ar putea duce la creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate ale țării cu până la 35% în 2023, în situația în care costurile vor scădea în continuare, iar economia se va extinde rapid, se arată într-un raport trimestrial al AIE. Acest lucru ar stimula concurența globală pentru combustibil și ar putea împinge prețurile înapoi la nivelurile „nesustenabile” observate în vara trecută, se mai spune în document.

China a renunțat la restricțiile stricte menite să prevină răspândirea Covid, care au redus drastic cererea de energie anul trecut și au ajutat Europa să importe cantități record de GNL din întreaga lume. Împreună cu măsurile de economisire a energiei și o iarnă blândă, achizițiile de GNL au permis Europei să supraviețuiască sezonului rece în absența livrărilor din Rusia și au împins prețurile gazelor în jos, acestea scăzând cu peste 80% față de maximele record.

 

Citiți articolul integral pe CursdeGuvernare.ro