Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Energie, Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a declarat presei bulgare că România renegociază cu Comisia Europeană data închiderii termocentralelor sale pe cărbune, care constituie jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și va sprijini totodată demersul similar recent al autorităților de la Sofia.
Potrivit lui Bușoi, criza energetică, amplificată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, a afectat serios gospodăriile și companiile din Uniunea Europeană și că, chiar dacă, între timp, Europa a reușit să contracteze cantități de gaze naturale semnificative din alte surse decât Rusia, inclusiv gaze naturale lichefiate (LNG), o parte din acestea nu vor fi disponibile anul acesta.
″Am reușit să avem grad de umplere al depozitelor subterane de înmagazinare de peste 90% și să reducem importurile din Rusia cu 40%. Cu toate acestea, situația se poate schimba din nou în 2023 și trebuie să fim pregătiți. De aceea, consider că deschiderea temporară a termocentralelor pe cărbune trebuie luată serios în considerare, astfel că intenția Guvernului Bulgariei în acest sens este corectă″, a spus Bușoi, pentru publicația Capital.bg.
″Și noi a trebuit să ne asumăm prin PNRR închiderea unei părți din capacitățile de producție de energie electrică pe cărbune. Suntem în același dialog cu Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR și sub acest aspect. Ne menținem totodată angajamentul față de obiectivul Green Deal, de reducere cu 55% a emisiilor până în 2035, și sunt sigur că este și cazul Bulgariei. (…) Însă pentru următorii doi ani, va trebui să dispunem și de aceste capacități de producție de energie pe cărbune și să amânăm puțin decizia de a le închide definitiv. Deși nu pot vorbi în numele Guvernului României, sunt vicepreședintele partidului din coaliția de guvernare care are premierul și președintele României, precum și ministrul Energiei, care este colegul meu, și sunt în contact strâns cu el. Cred că România va sprijini nu doar solicitarea sa proprie (de renegociere a PNRR cu privire la închiderea termocentralelor pe cărbune – n.r.), ci și pe cea a Bulgariei″, a punctat Cristian Bușoi.