Prognozele actuale arată că România va fi un hub de de gaze, când va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Exploatare și Producție OMV Petrom, la Conferința Central European Gas Congress.

“Trendurile actuale de consum actuale arată, într-adevăr, că o mare parte din gazele din Marea Neagră – dacă nu chiar toate – vor rămâne în România. Trăim într- o lume extrem de dinamică, patru ani de zile acum înseamnă 10-15 ani din generația anilor 80. Este destul de devreme să previzionăm ce va fi peste patru ani, dar ce pot să vă asigur este că România va avea un consum intern mare. Evident că poți ajusta producția de gaze dintr-un zăcământ. Dar producția unui zăcământ este cea mai eficientă pe cota maximă de producție. Deci orice ajustare negativă aduce cu sine costuri suplimentare și afectarea ratei de recuperare a zăcământului. Ca atare, gazele, în mod normal, odată ce le produci, ele intră în piață. Dacă la momentul respectiv piața locală le absoarbe pe toate, vor rămâne aici absolut. Prognozele arată o dezvoltare a consumului în România. Vom vedea dacă va rămâne un excedent și atunci vom vedea ce facem cu ele. Dar targetul principal este ca gazele să satisfacă consumul din România, în condițiile pieței de atunci”, a spus Cristian Hubati, citat de FinancialIntelligence.ro.

Cu privire la modificarea legii offshore, Cristian Hubati a declarat: “Ca orice investitor, OMV Petrom își dorește stabilitate legislativă, având în vedere că Neptun Deep este un proiect de anvergură. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, vom investi până la 4 miliarde de euro. Când începi să numeri zerourile, suma este impresionantă. Evident, recuperarea investiției se întinde pe 20 de ani. Nu poți să intri într- o investiție de genul acesta fără anumite condiții de stabilitate, de lichiditate a pieței, de stabilitate politică. Acesta este cadrul firesc pe care îl căutăm”.

“Rolul gazelor ca un combustibil de tranziție, în opinia mea noastră de specialiști, este unul foarte important. În comparație cu combustibilii fosili (țiței și cărbune), pe partea de emisii de gaze de seră și în special CO2, gazele naturale sunt mult mai curate. Asigurând partea de indisponibilitate a surselor regenerabile pentru moment, pot fi aduse, într-un timp foarte scurt, capacități în funcțiune, care să acopere vârfurile. Deci gazele sunt un “must” ca și combustibil de tranziție. În acest sens, vine proiectul Neptun Deep, care va avea o contribuție extrem de importantă la momentul punerii în funcțiune în România. Va fi cel mai mare producător din Europa, un furnizor de securitate energetică pentru România și un furnizor de stabilitate pentru partea aceasta a Europei. Cred că este un un viitor absolut important pentru gazele naturale”, a conchis Cristian Hubati.