Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF avertizează că preţurile energiei şi ale materiilor prime continuă să crească, iar datele statistice recent publicate nu surprind încă efectele invaziei Ucrainei de către Rusia.
Este şi cazul evoluţiei Indicelui preţurilor producţiei industrial din luna februarie. În luna februarie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,6% faţă de luna ianuarie 2022, şi cu 43,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
„Indicele preţurilor industriale şi-a încetinit creşterea în februarie, faţă de luna anterioară, dar statistica nu surprinde tensiunea din piaţa energiei provocată de invazia din Rusia, care a început spre finalul lunii. Evoluţia indicelui preţurilor producţiei industriale este un avertisment pentru viitorul apropiat”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintă CONAF.
Preţurile producţiei industriale au fost supuse unor presiuni de creştere încă din vara anului trecut, când efectele pandemiei de coronavirus s-au făcut simţite în blocaje ale transporturilor internaţionale de mărfuri, a observat ea.
„Antreprenorii au făcut faţă unor creşteri susţinute de preţuri încă din primăvara anului trecut, când blocajele în transportul internaţional de mărfuri au influenţat costurile. Însă, invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat volatilitatea preţurilor petrolului şi gazului natural, mărind costurile de producţie. Pur şi simplu, războiul din Ucraina a aruncat benzină peste un foc care ardea mocnit. Încă nu ştim cum şi când se vor calma preţurile energiei, sau ale materiilor prime de bază din industrie”, a adăugat Cristina Chiriac.
CONAF estimează că multe companii de dimensiuni mici şi mijlocii vor trece printr-o perioadă dificilă, din cauza scumpirii energiei şi a materiilor prime.
În plus, costurile mari de producţie, reflectate de Indicele Preţurilor Industriale semnalizează un puseu inflaţionist. Însă, istoria crizei financiare începută în 2008 ne arată că multe companii nu au transferat către consumatori integral creşterea costurilor de producţie, pentru a nu-şi pierde piaţa. Desigur, costurile necompensate de preţurile de vânzare au fost acoperite fie din profit, fie din împrumuturi.
„Datele de astăzi privind indicele de creştere al preţurilor industriale sunt un avertisment pentru lunile următoare, când efectele războiului din Ucraina, ale sancţiunilor aplicate Rusiei şi companiilor sale, în paralel cu scumpirea metalelor, a energiei şi în general, a materiilor prime se vor acutiza”, a mai spus Cristina Chiriac.
În piaţa internă, preţurile producţiei industriale au crescut cu 57,6% faţă de anul trecut în februarie, în timp ce pe piaţa externă preţurile au crescut anual cu 20,15%. AGERPRES