La nivelul Uniunii Europene, peste 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăți în procesul de recrutare a specialiștilor IT, arată un raport Eurostat. Pentru a contracara criza de resurse umane din industria IT, companiile recurg la soluții inedite precum: externalizarea activităților, colaborarea cu diverse instituții educaționale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătățirea retenției angajaților și chiar înființarea de academii interne de IT, unde sunt primiți inclusiv tineri fără experiență care urmează să fie specializați la locul de muncă.

Potrivit datelor Eurostat, una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialiști IT. Dintre acestea, 62.8% au întâmpinat dificultăți în ocuparea locurilor de muncă. Slovenia (78%), Cehia (77%) și Germania (76.6%) sunt țările membre UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăți în angajarea de specialiști IT. La polul opus, cele mai mici dificultăți au fost întâmpinate de companiile din Spania (32.8%), Bulgaria (46%) și Polonia (46.5%).

„În România, 58.6% dintre companii au întâmpinat dificultăți în recrutarea de specialiști IT, situându-ne, astfel, ușor sub media UE. Însă, provocările sunt și aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăți în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenți de IT intră pe piața muncii, un număr important dar care, totuși, nu reușește să acopere cererea”, afirmă Simona Pavelescu, CEO htss.

De ce piața din România nu este afectată de valul de concedieri din SUA?

Giganții tech de peste ocean, printre care Oracle, Meta, Google sau Amazon au anunțat încă din primele luni ale anului disponibilizări în masă. Potrivit Simonei Pavelescu, există mai multe motive pentru care acest val de concedieri nu afectează, momentan, o piață emergentă precum România, printre acestea numărându-se costurile mai mici cu forța de muncă calificată, precum și infrastructura adecvată.

„Țara noastră continuă să fie o destinație atractivă pentru dezvoltare software și outsourcing. Costurile cu forța de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate și, în același timp, România se bucură de o infrastructură IT performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar și în această perioadă noi clienți și proiecte. Însă, bineînțeles că vorbim de un sistem de piețe interdependente și nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-și facă apariția și la nivel regional. Deocamdată însă, nu este cazul”, adaugă Simona Pavelescu.

Cum contracarează companiile de IT din România deficitul de programatori?

Într-o industrie cu o piață a muncii atât de competitivă, companiile se văd nevoite să recurgă la tactici inedite pentru a-și asigura forța de muncă necesară pentru a scala businessul. Printre măsurile practicate se numără externalizarea activităților, colaborarea cu diverse instituții educaționale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătățirea retenției angajaților și chiar înființarea de academii interne de IT.

„Companiile autohtone de dezvoltare software activează, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datorează poziționării din piață sau a cererii pentru produsele proprii, ci numărului insuficient de specialiști IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să devină din ce în ce mai inventive în eforturile lor de recrutare, formare și retenție. Este și cazul htss, fondată în 2012. La doar 2 ani de la înființare, compania a decis să-și creeze un funnel propriu de recrutare și specializare. Decizia s-a dovedit a fi una inspirată, rata de retenție a absolvenților Academiei noastre de IT fiind de 80%. Mai mult decât atât, unii dintre absolvenții Academiei ocupă astăzi poziții în top managementul companiei, deci putem confirma că programele de specializare la locul de muncă dau un randament extraordinar”, adaugă Simona Pavelescu.