Piața materialelor tradiționale de construcții este așteptată să stagneze sau chiar să scadă în 2024, pe măsură ce cererea de locuințe noi scade în Europa, iar conflictele armate din Ucraina și Gaza determină scumpirea materiilor prime esențiale și dificultăți în aprovizionare. Creșterea prețurilor pentru materii prime esențiale, cum ar fi izocianatul, a pus deja presiune pe producători, determinându-i să caute alternative mai accesibile și să îmbunătățească eficiența în lanțurile de aprovizionare.
Această situație ar putea, însă, determina creșterea interesului pieței pentru materialele de construcție sustenabile și inovatoare care oferă eficiență energetică și sunt mai prietenoase cu mediul și ar putea stimula cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii în domeniul construcțiilor.
„În contextul unor reduceri succesive de preț în 2023, la categoriile de materiale de bază în constructii, de până la 50% la cărămidă, 25% la fier beton, 30% la OSB, 25% la plăci de gips carton, 17-20% la acoperișuri metalice, putem sa ne întrebăm dacă asistăm la o recalibrare strategică a prețurilor pentru a crește marja de profit a producătorilor. Această dinamică complexă va necesita analize frecvente pentru a urmări și înțelege evoluția pieței, pe tot parcursul primului semestru al anului 2024”, declară Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.
Criza materiilor prime din 2023 va continua să influențeze fluctuațiile de preț în 2024
Creșterea prețurilor pentru materii prime esențiale, cum ar fi izocianatul, a pus deja presiune pe producători, determinându-i să caute alternative mai accesibile și să îmbunătățească eficiența în lanțurile de aprovizionare. Sectorul de panouri sandwich se confruntă cu o criză acută a materiilor prime. Izocianatul, o componentă esențială în producerea spumei poliuretanice, a suferit creșteri de preț între 300 și 500 euro pe tonă, din cauza limitării surselor de aprovizionare.
Această schimbare nu numai că a adus perturbații în fluxurile de producție, dar a dublat și termenii de livrare, crescând de la 3-4 săptămâni la 7-8 săptămâni. În plus, producătorii au fost nevoiți să își suspende planurile de producție pentru finalul lui 2023. Nici producătorii de polistiren expandat nu sunt ocoliți de efectele crizei, iar 40% dintre aceștia se confruntă deja cu grave probleme de aprovizionare cu materii prime, cauzate de războiul din Israel .
„Este posibil să asistam la majorări de prețuri pentru panourile sandwich, din cauza crizei Izocianatului, materie primă importantă în producția de spumă poliuretanică. Pe final de an, prețul pentru aceste produse a crescut cu până la 5%. Și materia primă pentru polistiren este astăzi tot mai greu de procurat, iar pe final de an prețurile pentru produsele din polistiren au crescut cu până la 18%. De fapt Rusia era cea mai importantă sursă de aprovizionare pentru producția de polistiren și poliuretan, dar embargourile impuse au limitat accesul la aceste resurse”, adaugă Cosmin Răileanu.
O situație similară este întâlnită și în sectorul producției de cărămizi, din care au început să lipsească sortimentele cele mai populare după un sezon de cerere scăzută, în ciuda campaniilor de reduceri substanțiale de până la 50%. Această decizie ar putea fi o strategie deliberată pentru a elibera spațiile de stocare și a reajusta oferta în funcție de cererea reală.
Această criză în industria materiilor prime ridică semne de întrebare privind viitorul industriei construcțiilor. Este esențial ca toți actorii implicați să acționeze cu prudență în această perioadă de incertitudine și să ȋși reevalueze strategiile, pentru a rămâne competitivi pe o piață în continuă schimbare.