Industria de petrol și gaze din România plătește cele mai mari taxe din Europa și nu este sigură dacă statul se va mulțumi cu actualele încasări sau va dori și mai mult.
Un studiu făcut de casa de avocatură Biriș Goran la solicitarea Federației Patronale de Petrol și Gaze (FPPG) vine să arate din nou gradul ridicat de taxare a sectorului de producție de petrol și gaze din România. Asta, în contextul în care Guvernul mizează pe companii pentru a duce la capăt proiectele prin care România ar urma să devină cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană la orizontul anului 2027.
Astfel, rata efectivă de taxare a sectorului, care cuprinde tot ansamblul de taxe directe, a ajuns la 52%, după introducerea ultimelor taxe (sau 42%, fără ultima taxă de solidaritate), ceea ce plasează de departe România pe primul loc la acest capitol între țările europene cu producție relevantă.
Lucrurile au tot evoluat, dar calculele industriei arată cât de disproporționat. România este printre puținii producători de petrol și gaze din Europa, resurse care sunt concesionate companiilor și pe care le taxează, pe lângă fiscalitatea generală aplicată oricărei companii, cu taxe și impozite specifice. Care au ajuns însă tot mai multe – în ultimii zece ani, au fost emise nu mai puțin de 44 de acte normative cu impact asupra taxării sectorului.
Citiți analiza completă pe portalul NewMoney.ro