Criza energiei care a început în 2021 şi s-a amplificat în 2022 a dus deficitul comercial la bunuri al României la 34 mld. de euro, după ce importurile de energie, metale şi produse chimice au explodat, arată analiza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2022, mai multe companii din industria metalurgică şi din industria chimică au închis capacităţi de producţie, din cauza preţurilor energiei, aceste închideri s-au văzut atât în producţia industrială, cât şi în creşterea importurilor de metale şi produse chimice, iar preţurile mari la energie s-au reflectat în deficitul comercial la petrol, gaze naturale şi energie electrică.

„Încep să apară consecinţele preţurilor ridicate la energie şi gaz şi ale închiderii activităţii în hârtie, aluminiu, oţel, ceramică, chimie. Toată industria mare fie a închis, fie şi-a redus activitatea. Acum apar primele semne“, a declarat pentru Ziarul Financiar Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, conglomerat care înglobează mai multe asociaţii din industria grea românească.

România a exportat bunuri în valoare de 92 mld. de lei, cea mai mare parte din acestea fiind maşini şi echipamente de transport. Importurile au fost însă de 126 mld. de euro, cele mai multe tot din categoria maşinilor şi echipamentelor, dar şi produse chimice (18 mld. euro), oţel, cauciuc, hârtie (23 mld. euro) şi energie (15 mld. euro). Astfel, deficitul comercial la bunuri al României a ajuns la 34 mld. euro.