România importă cam 12% din necesarul de gaz dintr-un an. De unde vine acest gaz e greu de controlat, spun specialiștii, după ce el trece prin diverse țări sau e stocat și apoi revândut. Iar în bătălia de pe piața de energie din România au intrat nu numai rușii, ci și chinezii.

Valentin Zlatev este unul dintre cei mai bogați oameni din Bulgaria. Timp de 20 de ani a fost managerul general al afacerilor Lukoil în țara vecină. S-a despărțit de concern în 2019. Nu și de ruși. Zlatev este noul intermediar real prin care sunt importate gaze de la ruși, mai exact de la Gazprom, prin conducta Turkish Strea, conform presei din Bulgaria. Valentin Zlatev și-a deschis o firmă în România, în 2021, prin care furnizează gaz. Și a făcut profit de 31 de milioane de lei în primul an de funcționare.

„Nu există altă moleculă în Turcia decât moleculă rusească. Acuma că unele rămân rusești și pe factură sau altele sunt vopsite în tot felul de alte drapele – e partea a 2-a, dar gazele toate sunt rusești”, spune Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă. Nici gazul pe care îl importăm din Ungaria nu are altă sursă, susține specialistul. „Tot din Turcia și Bulgaria vin, au fost stocate și revândute, iarna, către noi”.

 

Citiți articolul integral pe platforma EuropaLibera.org