Europa de Est a căpătat o importanţă centrală pentru economia europeană. Industria de automobile a cunoscut în special în această regiune o dezvoltare impresionantă în ultimii ani. Europa de Est a devenit un spaţiu important de producţie pentru producătorii de automobile din întreaga lume. Multe companii mari au înfiinţat unităţi de producţie în regiune pentru a profita de costurile mai mici ale forţei de muncă şi de forţa de muncă bine pregătită, conform unui comunicat de presă al Surplex.

Industria de automobile din Europa de Est a contribuit la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea economică a regiunii.

Cu toate acestea, industria se confruntă şi cu provocări. Concurenţa pe piaţa globală este intensă, iar companiile trebuie să evolueze constant pentru a rămâne competitive. Industria a fost afectată şi de impactul pandemiei COVID 19 şi de tensiunile geopolitice, ceea ce a dus la întreruperi ale producţiei şi la scăderea vânzărilor. Cu toate acestea, industria de automobile din Europa de Est rămâne un sector economic important şi contribuie la dezvoltarea regională.

Baza de date pentru următorul clasament provine din rapoartele financiare şi de cifră de afaceri publicate anual de către companii. În 2022, aceste 10 companii de automobile au realizat cea mai mare cifră de afaceri şi şi-au croit drum spre top. Succesele lor reflectă puterea şi potenţialul de creştere al industriei de automobile din Europa de Est.

Locul 10: VOLKSWAGEN GROUP POLSKA SP. Z O.O. (Polonia)

Pe ultimul loc din top se află VOLKSWAGEN GROUP POLSKA SP. Z O.O. din Polonia. Dar acesta nu este deloc un loc slab, dacă ne uităm la cifre. În 2022 compania a atins 2,89 mld. euro.

Locul 9: INTER CARS S.A. (Polonia)

Compania poloneză INTER CARS alunecă în clasamentul 2022 cu o cifră de afaceri de 3,29 mld. euro, deoarece Stellantis şi-a schimbat structura corporativă în anul precedent. Astfel, fosta companie slovacă PCA Slovakia Ltd, cu sediul în Trnava, devenită oficial o companie olandeză, nu mai face parte din clasament. INTER CARS este cel mai mare furnizor de piese de schimb auto din Europa Centrală şi de Est. Pe lângă echipamente de atelier şi piese pentru motociclete şi tuning, Inter Cars vinde motociclete Ducati, regenerează piese auto şi are o reţea naţională de ateliere.

Locul 8: VOLKSWAGEN POZNAÑ SP. Z O.O. (Polonia)

Volkswagen ocupă încă o poziţie în top, tot în Polonia. VOLKSWAGEN POZNAÑ SP. Z O.O. ocupă locul opt cu o cifră anuală de afaceri de 3,67 mld. euro în anul 2022.

Locul 7: MERCEDES-BENZ MANUFACTURING HUNGARY KORLÁTOLT FELELÕSSÉGÛ TÁRSASÁG (Ungaria)

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. este filiala din Ungaria a concernului de automobile german Daimler AG. În 2012 a deschis o fabrică de automobile în oraşul Kecskemet, prima fabrică nouă Mercedes după anul 1997. Aceasta completează uzina de automobile mici din Germania, dar produce şi unele modele Mercedes: Mercedes B-Class compact, CLA coupe cu patru uşi. Aceasta a înregistrat în 2022 venituri de 4,00 mld. de euro.

Locul 6: AUTOMOBILE-DACIA SA (România)

AUTOMOBILE-DACIA SA din România ajunge pe locul şase. Înfiinţată în România în 1966, compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 5,17 mld. euro.

Locul 5: HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH S.R.O. (Cehia)

HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH S.R.O. din Cehia nu poate lipsi din top. Compania întemeiată în anul 2006 creşte an de an. În anul 2022 se poate constata o cifră de afaceri de 6,54 mld. euro. Incinta mare de 200 de hectare din zona industrială din No¹ovice este prima uzină Hyundai din Europa.

Locul 4: KIA SLOVAKIA S.R.O. (Slovacia)

Pe locul patru se află KIA SLOVAKIA S.R.O. din Slovacia. Producătorul de automobile şi constructorul de motoare cu sediul central în Teplièka nad Vahom din Slovacia a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 6,76 mld. euro.

Locul 3: AUDI HUNGARIA ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (Ungaria)

Compania înfiinţată în anul 1993 îşi asigură locul trei în top. Cifra de afaceri a fost de 8,44 mld. euro în anul 2022. Se spune că noul Cupra Terramar va fi produs acolo începând din 2024.

Locul 2: VOLKSWAGEN SLOVAKIA, A.S. (Slovacia)

Pe locul doi se află VOLKSWAGEN SLOVAKIA, A.S. din Slovacia. Acest lucru se datorează cifrei de afaceri de 9,73 mld. euro în anul 2022. Fabrica de la Bratislava este singura fabrică de automobile din lume în care sunt produse sub acelaşi acoperiş vehicule de la cinci mărci: Audi, Porsche, Seat, ©koda şi Volkswagen.

Locul 1: SKODA AUTO A.S. (Cehia)

SKODA AUTO A.S. din Cehia este din nou pe primul loc din top. SKODA este un producător de automobile şi motoare, care aparţine de societatea mamă Volkswagen AG. Compania este una dintre cele mai vechi companii din această industrie şi a obţinut în anul 2022 o cifră de afaceri remarcabilă de 18,18 mld. euro.