România nu este suprataxată, ci colectează, într-adevăr, foarte puţin, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, există însă dezechilibre foarte mari, unele sectoare fiind mult mai taxate decât altele, aici intrând şi categorii de contribuabili.
„Vulnerabilitatea noastră este cunoscută, este evocată şi de Banca Naţională, este menţionată constant de Consiliul Fiscal la noi. Avem deficit structural, deficit bugetar foarte mare. Deficitul structural este peste 6,5% din PIB – şi ai şi un cont curent care are un deficit mare, cu o finanţare externă aproape jumătate. În România există o rezistenţă enormă la corecţia acestui deficit bugetar foarte mare pentru că va afecta venituri ale oamenilor. E o teză care prevalează că România este suprataxată. România nu este suprataxată. România colectează, într-adevăr, foarte puţin. Există însă dezechilibre foarte mari, există sectoare mult mai taxate decât altele, mai mult mă refer şi la categorii de contribuabili”, a afirmat Daniel Dăianu.
Preşedintele Consiliului Fiscal a făcut referire şi la educaţie financiară, precizând că cetăţenii trebuie să aibă cunoştinţe economice şi financiare mai bune. „Că vorbim despre stabilitate financiară, educaţie financiară, noi toţi cerem ca cetăţenii să ştie mai mult. Cetăţenii trebuie să aibă cunoştinţe mai bune economice şi financiare. Este bine să fie aşa. Educaţia financiară se adresează în primul rând celor care iau decizii, experţilor din guverne, dacă există, experţilor din partide, dacă există, şi parlamentarilor. Într-o ţară care vrea să aibă politici serioase, ar trebui să se discute în comitete parlamentare, să existe audieri, cu experţi, să vină cei de la Banca Centrală, cei de la Consiliul Fiscal – să vină experţi din mediul academic şi să exprime un punct de vedere. Aţi văzut la noi cum se întâmplă dezbaterile: în 6 ore, într-o zi, s-au terminat dezbaterile pe un proiect de buget, nu se discută pe probleme de stabilitate financiară”, a adăugat el. AGERPRES