Există în momentul de faţă un cost greu de suportat la nivelul distribuitorilor din cauza evoluţiei preţurilor şi care foarte greu poate fi transferat la nivelul consumatorului prin creşterea tarifului, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
„Din cauza evoluţiei preţurilor, există în momentul de faţă un cost greu de suportat la nivelul distribuitorilor. Înţelegem şi faptul că este un cost care foarte greu poarte fi transferat, astăzi, şi la nivelul consumatorului prin creşterea tarifului. Totuşi, trebuie asigurate soluţii care să le dea distribuitorilor lichidităţile necesare pentru a face investiţii. De ce? Pentru că sectorul de distribuţie este cheie, atât în tranziţie cât şi în asigurarea securităţii în alimentare. Dacă noi nu reuşim să facem investiţiile necesare pentru a aduce toate capacităţile noi, pentru a integra bineînţeles – şi toată această dorinţă de a avea cât mai mulţi prosumatori – trebuie să ne gândim totuşi cum va arăta piaţa – câţi consumatori vor fi ulterior în zona de distribuţie, odată ce avem mai mulţi prosumatori. Ne pregătim de faza V de reglementare. Trebuie sa avem o strategie, trebuie sa vedem foarte clar spre ce ne ducem. Faza V de reglementare este faza care, în zona de distribuţie, aduce tranziţia energetică”, a explicat Daniela Dărăban, la evenimentul „Energy Strategy Summit 2022 – Să construim lanţurile valorice!”.
Potrivit acesteia, cu siguranţă trebuie să vedem o schimbare în modul de abordare a politicilor în zona de reglementare, distribuţie, transport.
„În zona de furnizare, eu sper să nu mai vedem foarte mulţi furnizori intrând în insolvenţă. Sper ca jocul, adică ceea ce ne-am dorit prin liberalizare, cât mai mulţi jucători care să ofere oferte cât mai competitive clienţilor – să poată fi făcut în condiţii care să asigure într-adevăr accesul clientului la preţul cel mai bun. Dar, ca sa putem să ajungem acolo, trebuie să avem încă o dată grijă ce facem astăzi – pentru că dacă un sector de furnizare/distribuţie intră în probleme care ulterior vor fi tot mai greu de gestionat, impactul va fi şi pe toate politicile şi obiectivele pe care le avem în tranziţia energetică”, a adăugat Daniela Dărăban. AGERPRES