Golirea depozitelor de gaze spre finalul iernii este un lucru normal și chiar benefic pentru facturile consumatorilor, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Însă, de această dată, îngrijorarea vine din faptul că depozitul cel mai mare din România, cel care alimentează zona Capitalei și centrala electrică de la Brazi, este plin în proporție de doar 24%.

Conform datelor Asociației Operatorilor de Înmagazinare Gaze Naturale din Europa – GIE, în data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate în teren în 8 februarie 2025, la nivelul Europei gradul mediu de umplere a depozitelor este de 49,02%. România – cu 40,90% – se găsește pe locul 14 în rândul țărilor din UE, în fața unor state precum Belgia, Croația, Olanda, Franța.

Pentru gazele stocate, companiile plătesc tarife de înmagazinare, pe care apoi le plătim cu toții în facturile finale. Gazele care rămân în depozite sunt mai scumpe, deoarece li se adaugă noi tarife de înmagazinare, astfel că golirea depozitelor la finalul fiecărei ierni este un lucru benefic, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

 

Citiți analiza completă pe portalul HotNews.ro