Europa Centrală și de Est joacă un rol foarte important în alimentarea revoluției vehiculelor electrice (VE) din Europa. Însă, de la Szczecin la Sofia, adoptarea vehiculelor electrice este frânată de lipsa totală a infrastructurii de încărcare, scrie Emerging Europe.

Cele mai recente date ale Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) oferă o imagine clară. Punctele de încărcare din Europa sunt distribuite cu un grad de inegalitate care ar face orice economist să tresară. Țările de Jos, o națiune compactă cu o populație de 17 milioane de locuitori, se mândrește cu peste 130.000 de încărcătoare publice – mai mult de o treime din totalul UE.

Comparați această situație cu Polonia, cea mai mare țară din ECE după populație și suprafață, care dispune de doar 5.419 încărcătoare. România, țara de origine a Dacia, care produce popularul EV Spring, stă și mai prost, cu doar 2.754 de puncte de încărcare, deși este de șapte ori mai mare (ca suprafață) decât Țările de Jos.

Cifrele pe cap de locuitor sunt și ele slabe. Țările de Jos oferă un încărcător la 123 de persoane, în timp ce Estonia (cea mai performantă țară din regiune pe cap de locuitor) oferă doar un încărcător la 1.756 de persoane.

 

Citiți analiza completă pe platforma Economedia.ro