Presiunea europeană în direcţia decarbonizării şi legarea imenselor fonduri europene de îndeplinirea unor paşi clari pe calea tranziţiei energetice ar putea determina autorităţile de la Bucureşti să ia deciziile amânate de ani de zile. Acest lucru nu va putea calma nici preţurile şi nici nu va anula peste noapte 30 de ani de lipsă de investiţii.

OMV Petrom a anunțat că decizia finală de investiţii în blocul Neptun Deep, acolo unde sunt concentrate cele mai mari rezerve de gaze din Marea Neagră, ar putea fi luată anul viitor, producţia urmând a începe în 2026-2027. Fără schimbarea legii offshore însă, gazul va rămâne blocat, România urmând să ajungă la importuri de 50% din consum în următoarea decadă.

„Fără Neptun Deep nu putem vorbi de indepen­denţă energetică pentru România şi fără lege nu putem vorbi de Neptun Deep. Fără gazul din Marea Neagră, România va ajunge la importuri de 50% din consum până în 2030“, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul unui eveniment în care compania şi-a prezentat strategia pentru anul 2030.

Potrivit informaţiilor publice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi. Din această pungă de gaze, circa 100 de miliarde de metri cubi sunt în blocul Neptun Deep, gestionat acum de OMV Petrom şi de Romgaz, după ce compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50% pe care aceştia o aveau în proiect.

 

Citiți articolul integral pe ZF.ro