România are depozitele de gaze pline, însă acest lucru nu înseamnă nici prețuri mai mici, nici că vom putea trece iarna fără importuri. Aceasta deoarece capacitatea de a extrage gaze din aceste depozite este limitată. Și la nivel european depozitele sunt pline, însă specialiștii avertizează că prețurile depind mai degrabă de temperaturile de afară, iar în cazul unei ierni geroase stocurile s-ar putea dovedi insuficiente.

„Vreau să vă spun că pe 9 octombrie aveam depozitele pline în proporţie de 99,72%, 2,861 miliarde metri cubi. O cantitate de gaze naturale care cu siguranţă ne asigură confortul pentru a declara public că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, retorică pe care am auzit-o în fiecare debut de iarnă: „vom rămâne în frig, nu vom avea gaze”. România este pregătită să traverseze cu bine această iarnă”, spunea George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Datele Transgaz arată că, astăzi, România avea în depozite 3,17 miliarde de metri cubi. Desigur, este bine că avem stocuri pentru iarnă, însă acest lucru nu înseamnă că vom fi independenți de importuri, mai ales în zilele foarte geroase sau dacă vor fi perioade prelungite de ger, cu consum ridicat. Aceasta deoarece capacitatea de a extrage gaze din depozite este limitată.

 

Citiți articolul integral pe platforma HotNews.ro