România este vulnerabilă la blackout şi îmi asum ceea ce spun, pentru că ştiu cum a fost proiectat sistemul energetic, a afirmat, la o dezbatere de specialitate, Carmencita Constantin, directorul general al General Electric (GE) Power Infrastructure.

„România este vulnerabilă la blackout şi îmi asum ceea ce spun pentru că ştiu cum a fost proiectat sistemul. Sistemul (energetic – n. r.) a fost proiectat ca, în fiecare zonă mare energetică a României, care înseamnă şi zonă geografică – Transilvania, Muntenia, Banat, Moldova etc. – să aibă cel puţin trei surse de injecţie de energie, în aşa fel încât dacă oricare dintre fenomene s-ar întâmpla ele să se ajute una pe alta, să se repornească sistemul insularizat. Transilvania, astăzi, are aşa: Mărişelu – hidro oprită pentru retehnologizare, Iernut se chinuie să-l ţină pe cel vechi că pe cel nou nu l-a pus în funcţiune, Mintia, al treilea cap al triunghiului oprită, cu o speranţă de 1.700 de Megawaţi, pe care dacă o vedem cel mai devreme în şapte ani de aici încolo, dincolo decât ce s-a semnat în contract, să dea Dumnezeu să fie în 2026! Sunt doi ani, nici nu mai pot să-l pun pe 2023… Nu trece nicio linie a Transelectricii Carpaţii. Transilvania este vulnerabilă. Capacitatea de import pe zona respectivă nu este suficientă să acopere”, a spus Constantin.

Oficialul GE Power Infrastructure a afirmat că prioritatea României, prin viitoarele proiecte, trebuie să fie gazul, atât pe producţie, cât şi pe generare şi extracţie din Marea Neagră. „Continui să insist ca prioritatea celor care guvernează aceste proiecte să fie gazul. Când spun gaz, să fie nu numai producerea pe gaz, să fie şi generarea şi soluţia de extragere a gazelor din Marea Neagră. Pentru că dacă nu ne vom trezi cu toţi, toate miile de megawaţi pe gaz în tranziţie anunţaţi – 1.700 Mintia, 430 Iernut, 1.300 CE Oltenia, o mie şi ceva Bucureşti, multe alte cogenerari industriale şi municipale – vor trebui să producă energie electrică pe gaz de import, dacă nu ne asigurăm că avem şi controlul gazului din Marea Neagră simultan. Când spun prioritate naţională gaz, atenţie ce se întâmplă cu Marea Neagră, atenţie ce se întâmplă cu ritmul de construcţie al capacităţilor pe gaz! Energetica nucleară este într-adevăr o preocupare pe care o s-o vedeţi în creştere la nivel european. Categoric, nu vorbim aici doar de Germania, care se reîntoarce cu ochii către energetica nucleară. Vorbim de puterea pe care Franţa, prin EDF, o va ridica la nivelul Europei, atât pentru reactoarele modulare de capacitate ‘mică’, care se construiesc uşor, care sunt flexibile, care au capacitate de backup exact ca o centrală pe gaz şi care, în combinaţie cu gazul, pot face tranziţia, până în 2050, către o economie verde”, a subliniat Carmencita Constantin. AGERPRES