Veniturile suplimentare obținute din creșterea prețurilor producătorilor de gaze naturale, cele care depășesc anumite limite prevăzute de OUG 7/2013, se suprataxează de 8 ani, după cum afirmă Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
„În momentul de față, prețurile producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh, iau calea în proporție de 85% către bugetul de stat! Astfel, în acest an, conform calculelor realizate de Asociația Energia Inteligentă 1 miliard de lei se vărsa la bugetul de stat, suplimentar față de dividendele companiilor producătoare de gaze (ROMGAZ, PETROM, AMROCO etc), urmare a creșterii prețului la gaze”, a scris Dumitru Chisăliță, într-un articol pentru platforma InvestEnergy.
Potrivit acestuia, veniturile sunt suplimentare față de TVA-ul suplimentar care se va încasa ca urmare a creșterii facturilor la gaze (cca 0,8 miliarde de lei), de redevențele suplimentare care se vor încasa la bugetul de stat (cca 2,5 miliarde de lei) etc.
„De ce de 8 ani se aplică această supraimpozitare a creșterilor de preț doar la producătorii de gaze? De ce nu se aplică și furnizorilor de gaze? De ce nu se aplică producătorilor de energie electrică, termică, celor care produc lemne de foc etc.? De ce nu se aplică furnizorilor de electricitate?”, se întreabă Președintele Asociației Energia Inteligentă.