Prețurile la energie vor începe să scadă din primăvară ca urmare a reducerii ușoare a cererii, însă se vor menține în continuare peste nivelul din 2020, a declarat, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
„Tendințele care sunt în momentul de față și prețurile futures pe care le vedem acum arată că totuși la anul, în vară cel puțin, nivelul prețurilor va fi relativ inferior față de ceea ce avem în prezent. Ne așteptăm ca din primăvară, ca urmare a reducerii ușoare a cererii, la niște corecții, dar prețurile vor rămâne la niște niveluri de 2-3 ori mai ridicate decât erau în anul 2020”, a precizat Chisăliță.
Potrivit acestuia, tendința de creștere a prețurilor se va schimba doar în momentul în care vor apărea modificări radicale pe piața de energie. „Vedem că cererea este mult mai mare decât oferta și în momentul de fața nu avem posibilitatea de a acoperi această cerere”, a mai spus președintele Asociației Energia Inteligentă.
În plus și creșterea taxelor pe emisiile de carbon vor contribui substanțial în perioada următoare la majorarea prețurilor la energie electrică. „Taxarea emisiilor de carbon care a atins un nivel record în această lună, pe data de 8 decembrie a ajuns la un nivel de 88 de euro pe tonă, în momentul de față este 81,35 de euro/tonă, un nivel pe care care majoritatea specialiștilor îl așteptau abia în 2030”, explică Chisăliță, citat de Profit.ro.