Prețul gazelor naturale s-a triplat în România în ultimele două luni, dar mai grav este că suntem în pericol de a rămâne fără stocuri de gaze în această iarnă, atrage atenția  președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Există două etape importante în creșterea prețurilor la gaze naturale: începând cu luna octombrie 2020, s-au făcut exporturi ieftine de gaze și am importat la prețuri mari. In al doilea rând, s-a simulat o diferență între cerere și ofertă, care a determinat o creștere a prețurilor la gaze naturale. Fenomenul s-a accentuat pe măsura trecerii timpului, iar depozitele de gaze s-au golit pe timpul verii. Nici contextul european nu a fost favorabil: Gazprom nu a mai vândut gaze ieftine în această vară, ceea ce a determinat o creștere a prețului în toată Europa.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță a subliniat și faptul că România mai are un singur punct prin care importă gaze naturale, din șase câte a avut până acum. Aceste elemente venite în cascadă au făcut ca prețul gazelor naturale să se tripleze în ultimele două luni, în România.

„Un alt aspect important cu care ne-am confruntat anul acesta a fost schimbarea fluxurilor de gaze naturale în Balcani. Rutele tradiționale prin care gazele ajungeau s-au schimbat radical .  Multe dintre aceste conducte au rămas goale sau nu mai sunt folosite, România din păcate găsindu-se într-o situație  defavorabilă: din cele șase puncte de import gaze naturale, în momentul de față există doar unul, prin Ungaria, lângă Arad. Ceea ce a făcut ca în România să ajungă o cantitate mică de gaze, această cantitate fiind preconizată să fie si mai mică la iarnă. Furnizorii au intrat în panică la gândul că nu vor mai avea posibilitatea să-și asigure cu gaze naturale consumatorii casnici si non casnici, din această cauză. Acest element a făcut ca prețul să explodeze.Astfel că, în două luni, prețul gazelor naturale s-a triplat. Unii furnizori au profitat de diferența dintre cerere și ofertă și și-au adăugat un profit. Toate aceste elemente apărute în cascadă au făcut ca, în momentul  de față, prețul gazelor naturale care se tranzacționează pe bursă să atingă valori foarte mari”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă la Radio România Actualități.

Țara noastră pare total descoperită în fața acestei crize a gazelor naturale, pentru că nu a semnat un contract pe termen lung de furnizare a gazelor, așa cum au încheiat țări precum Bulgaria, Ungaria sau Italia. Drept pentru care vom achiziționa, cel mai probabil, gaze naturale la prețuri duble. Și mai grav este că există riscul ca la iarnă să nu avem stocurile de gaze suficiente pentru încălzirea consumatorilor.

„Această criză a gazelor naturale, lipsa resurselor pentru iarnă este una foarte importantă și foarte serioasă, afectează întreaga Europă. Dar întreaga Europă, mai puțin România, nu are un contract pe termen lung, așa cum au Italia, Ungaria, Bulgaria. În continuare, nu avem acoperite acele contracte pentru vârfurile de consum pentru iarna 2021-2022 și va trebui probabil, să achiziționăm gaze naturale la prețuri chiar duble față de ceea ce avem în momentul de față. Problema și mai mare e legată de faptul că, datorită restrângerii punctelor de import a gazelor naturale în România, de la șase la unul singur, există posibilitatea reală ca la iarnă, în zilele friguroase, să nu avem gaze pentru întregul consum”, avertizează Dumitru Chisăliță.