Dobânzile la lei sunt probabil în zona maximului, astfel încât nu vor mai creşte semnificativ de aici înainte, dacă vor mai creşte, a spus Eugen Rădulescu, director în cadrul Direcţiei de stabilitate Financiară, în Banca Naţională a României (BNR), cu ocazia conferinţei de prezentare a „Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022”.
Excepţia sunt creditele de la IRCC, despre care se ştie exact când cresc, deoarece implică un decalaj de şase luni (n.r. faţă de Robor), mai crede oficialul BNR.
Legat de ceea ce ar trebui să facă cei care se gândesc să ia un credit pentru a-şi cumpăra o casă în această perioadă, Eugen Radulescu îndeamnă la prudenţă: „Situaţia este complicată. Avem o rată a inflaţiei destul de ridicată, nu este cea mai ridicată din Europa, dar rămâne cu două cifre. Probabil că anul acesta nu vom reuşi să scădem sub, decât spre sfârşitul anului. Cred că în acest moment oamenii trebuie să fie foarte prudenţi în deciziile investiţionale pe care le iau. Să nu credem că o casă este un lucru pe care poţi să-l faci astăzi, pentru că ai venituri mai mari”.
Reprezentantul BNR a subliniat că, în momentul de faţă, există analişti care îi îndeamnă pe oameni să îşi privească foarte atent bilanţul veniturilor proprii, în sensul ca rata de credit să nu depăşească vreodată jumătate din veniturile pe care le au. „Pentru că dacă ajung să plătească mai mult de jumătate din venituri pentru credit, există riscul să nu facă faţă plăţilor până la sfârşitul perioadei. Într-o perioadă atât de tulbure cum este cea prin care trecem în momentul de faţă, i-aş îndemna la multă prudenţă pe cei care vor să se împrumute. Iar cei care cred că nu pot să facă faţă plăţilor, să negocieze cu băncile pentu o reeşaloare a creditului. Dar cu atenţie pentru că o asemenea soluţie nu este bună neapărat pe termen lung. Ea este bună pe termen scurt. Pe termen lung poţi să ajungi în situaţia să plăteşti mai multă dobândă şi mai puţin credit, ceea ce nu este de dorit”, a spus Eugen Rădulescu.