Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat săptămâna trecută, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel al ultimilor 20 de ani, apropiindu-se de paritatea cu dolarul, din cauza tensiunilor de pe piaţa energiei, provocate de războiul din Ucraina.

Euro a coborât până la 1,0306 dolari pe 5 iulie.

Fiona Cincotta, analist la City Index, a declarat: „Temerile crescute privind o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere, traderii pariind pe faptul că banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobânda în mod agresiv ca să ţină sub control inflaţia. Noile date privind indicele PMI (Purchasing Managers Index) arată riscul de încetinire a ritmului de creştere economică în Europa, în lunile care vin”.

Potrivit indicelui PMI, activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie, în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni. „Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate”, avertizează analiştii OFX.

Totodată, Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects, menţionează: „Creşterile puternice ale preţurilor gazelor şi electricităţii creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se preconiza”.

De la începutul anului, preţul gazelor naturale la Bursa din Amsterdam – cotaţie de referinţă pe piaţa gazelor naturale din Europa – a crescut cu aproape 150%, ajungând ieri la 176 de euro pentru un Megawatt-oră. Anterior invadării Ucrainei, preţul era sub pragul de 100 de euro.

Preţul gazelor a urcat cu aproximativ 700% în Europa, de la începutul anului trecut, ceea ce duce continentul în pragul recesiunii.