Încă o fabrică de aluminiu din Europa îşi închide porţile, o nouă dovadă a pagubelor provocate de o criză energetică ce a lovit sectorul industrial european şi a diminuat livrările de materii prime vitale.
Chiar dacă preţurile la electricitate au scăzut semnificativ faţă de valorile record înregistrate anul trecut, firma Speira Gmbh a anunţat că a decis să închidă fabrica de aluminiu de la Rheinwork (Germania) în cursul acestui an, din cauza provocărilor de pe piaţa energetică. Închiderea acestei facilităţi vine după o reducere la jumătate a producţiei anunţată în luna septembrie a anului trecut, când explozia preţurilor la electricitate şi gaze a adus industria metalelor din Europa, un sector mare consumator de energie, în pragul unei crize existenţiale.
În timp ce unele fabrici de aluminiu au reuşit să relanseze producţia în ultimele săptămâni, închiderea anunţată de Speira este şi un semn al obstacolelor cu care se confruntă politicienii care încearcă să evite un nou val de dezindustrializare. În paralel, factorul politic încearcă să consolideze aprovizionarea locală cu materii prime industriale vitale, în contextul în care lanţurile globale de aprovizionare devin mai fragile.
Potrivit unui document al Comisiei Europene consultat de Bloomberg, care ar urma să fie prezentat la finele acestei luni, Executivul comunitar vrea ca în 2030 să producă cel puţin 40% din consumul anual de materii prime strategice. În document nu se precizează care sunt materiile prime vizate, însă în anul 2020 UE a identificat 30 de materii prime de importanţă strategică, multe dintre ele jucând un rol esenţial în energiile regenerabile, producţia de vehicule electrice, industria aerospaţială şi de apărare. Pe acea listă figura bauxita, un minereu din care se produce aluminiu, însă nu şi aluminiul.
Timp de mai multe decenii, piaţa mondială a aluminiului a fost afectată de problema supracapacităţilor de producţie însă evenimentele din ultimii ani, inclusiv războiul comercial dintre SUA şi China, invadarea Ucrainei şi criza energetică din Europa, au scos la lumină fragilitatea lanţurilor globale de aprovizionare. Aceasta creează un pericol având în vedere dependenţa Occidentului de livrările de aluminiu venite de la mari producători precum China şi Rusia.
Aluminiul este unul dintre metalele a cărui producţie necesită un mare consum de energie şi capacităţile europene de producţie a aluminiului s-au redus cu peste jumătate de la debutul crizei energetice. Multe fabrici de aluminiu şi-au redus producţia în timp ce altele, precum uzina pe care grupul norvegian Norsk Hydro ASA o are în Slovacia şi cea a grupului Alcoa Corp. de la San Ciprian (Spania), au încetat complet producţia.
La fel ca şi acele fabrici, topitoria Speira din Germania va fi plasată într-un program de mentenanţă pe termen lung şi ar putea fi redeschisă dacă datele economice se vor îmbunătăţi, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Însă, repornirea unei fabrici de aluminiu este un proces lent şi costisitor şi unele fabrici de aluminiu din Europa care au fost închise cu prilejul crizelor precedente nu au mai fost repornite niciodată. AGERPRES