Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut cu până la 7,5%, după ce anterior au înregistrat cel mai mare declin săptămânal din acest an, o cădere de 22%, graţie faptului că Norvegia, un furnizor important al Europei, a terminat lucrările majore de mentenanţă.

Pe 15 iulie s-au finalizat lucrările de mentenanţă la uzina de procesare a gazelor de la Nyhamna (Norvegia). Aceste lucrări au durat cu o lună mai mult decât era programat iniţial iar întârzierile în repunerea în funcţiune a acestei instalaţii au contribuit la volatilitatea crescută de pe piaţă în ultimele săptămâni.

Livrările de gaze naturale din Norvegia sunt cruciale pentru menţinerea în echilibru a unei pieţe fragile pe măsură ce Europa îşi reface securitatea energetică fără livrările de gaze naturale ruseşti prin conductă. Livrările de gaze lichefiate joacă şi ele un rol important. Cererea modestă şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze au contribuit, de asemenea, la ţinerea sub control a cotaţiilor.

„Contractele la gaze pe termen scurt profită de pe urma revenirii livrărilor de gaze din Norvegia”, susţin analiştii de la Inspired Energy.

Majorarea livrărilor de gaze din Norvegia vine într-un moment în care sudul Europei se confruntă cu temperaturi excepţional de mari. Potrivit firmei Maxar Technologies Inc., care realizează prognoze meteo, în Italia şi Balcani temperaturile ar urma să rămână peste media normală în această săptămână, cu maxime de 45 de grade Celsius. AGERPRES