Combinatul de îngrășăminte Azomureș, singurul supraviețuitor dintre cele șapte combinate chimice din România, a anuțat că se închide din nou. Oricum, după 2022 perioadele de funcționare ale producătorului de îngrășăminte au mers cu mari sincope si in cea mai mare parte a timpului acesta  a stat închis. Din informațiile noastre, instalațiile de la Azomureș sunt depășite și extrem de vulnerabile, data fiind vechimea lor. Desi prețul gazelor naturale a început să scadă înca de anul trecut, Azomureș a pornit producția pentru o lună și jumătate. Sunt aproape trei ani de când combinatul stă mai mult închis, motiv pentru care a pierdut și o parte din forța de muncă calificată, iar instalațiile s-u degradat accelerat.

Pentru industria chimică gazele reprezintă materia primă de bază, iar în cazul combinatelor de îngrășăminte, gazele naturale acoperă aproape 80% din input-uri. Prin comparație, centralele electrice care funcționează pe gaze și care le ard pur și simplu obțin randamente fundamental mai scăzute. Tendința de creștere a prețului gazelor pe piața europeană poate fi o explicație pentru decizia de a opri din nou producția la Azomureș. În realitate lucrurile sunt mult mai complicate.

În urmă cu mai bine de doi ani, piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului urcând în doare câteva zile de la  80 Euro/ Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Ulterior creșterea de preț a fost și mai mare, fiind determinata de explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) din Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023. Evident, la baza acestor creșteri a stat și războiul din Ucraina și intenția Uniunii Europene de a renunța în totalitate la importurile de gaze din Rusia.

 

Citiți analiza integrală pe platforma energy-center.ro