O firmă va putea solicita un grant de investiţie de cel mult cinci ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019, în cadrul măsurii „Investiţii în activităţi productive” gestionată de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Programul Operaţional Competitivitate.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a avut o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1. „Investiţii în activităţi productive” prin care microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM) vor putea obţine fonduri europene reprezentând granturi pentru investiţii.
Potrivit unui comunicat al MIPE, suma care poate fi accesată de către un aplicant, precum şi criteriile de departajare au reprezentat principalele modificări asupra cărora s-a convenit, chiar de la această primă întâlnire.
„Le mulţumesc tuturor partenerilor de dialog şi vreau să îi asigur că vom prelua cât mai multe observaţii din cele pe care le-au transmis, dar că trebuie să ţinem cont şi de reglementările aprobate de Comisia Europeană. Discuţia nu a fost una uşoară, dar a fost una onestă şi i-am asigurat pe toţi participanţii că nu se va repeta eşecul Măsurii 3. Avem nevoie de investiţii şi de beneficiari care să îşi asume şi sustenabilitatea acestor investiţii. Îmi doresc să putem pune în consultare publică cât mai repede ghidul de finanţare pentru că antreprenorul român, economia noastră are nevoie de investiţii, singurele care pot crea locuri noi de muncă şi creşte nivelul de trai din ţara noastră. Avem soluţii şi nu ne permitem să amânăm foarte mult decizia”, a declarat Dan Vîlceanu.
Din discuţii s-a conturat modalitatea de evaluare şi departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de către beneficiarii în termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finanţare.
Astfel, până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat şi ierarhizate în funcţie de punctajul obţinut. În a doua etapă, în ordinea punctajului obţinut, dosarele vor fi evaluate în funcţie de criteriul verde (40% din punctaj) şi doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obţină ca să fie eligibil pentru finanţare este de 70.
În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului, numărul locurilor de muncă nou create şi data şi ora depunerii proiectului.
Valoarea minimă a unui proiect va fi de 50.000 euro şi de maximum un milion de euro. În cadrul acestei măsuri, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile achiziţiile de proprietăţi sau construcţia de clădiri, ci doar amenajarea şi modernizarea de spaţii. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat va rămâne 358 milioane euro. AGERPRES