Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat despre intenţia PSD de a reglementa piaţia energiei, de la 1 aprilie, că o astfel de măsură nu rezolvă problema. ”Am propus şi voi propune în continuare să avem un pact transpartinic, prin care să ne asigurăm că în 2026 vom avea o securitate energetică a României”, a precizat liderul liberal, arătând că el își asumă o reformă nepopulară, dacă va avea rezultate bune pentru cetăţeni, în viitor.

”Vedeţi, aici ne învârtim în jurul cozii. Avem o lege a compensării, care mergea pentru noiembrie şi decembrie, ce facem pentru ianuarie încolo? Dacă este legal, voi susţine aplicarea acestei legi şi pentru ianuarie, vom vota orice amendament care este în spiritul şi în litera Constituţiei”, a spus Florin Cîţu, întrebat despre aplicarea măsurii compensării facturilor şi pentru luna ianuarie.

Despre anunţul lui Marcel Ciolacu privind o discuţie cu Comisia Europeană pentru reglementarea pieţei energiei, pe o perioadă de un an, de la 1 aprilie, preşedintele PNL a afirmat că ar vrea să existe o discuţie ”nu doar despre reglementare, pentru că nu rezolvă nicio problemă”.

”Faptul că mergem şi reglementăm preţurile, revenim la o piaţă reglementată, 6 luni de zile, un an de zile, nu rezolvă problema. Discuţia este despre ce facem cu această piaţă, cum o dezvoltăm. Am propus şi voi propune în continuare să avem un pact transpartinic, prin care să ne asigurăm că în 2026 vom avea o securitate energetică a României. Ceea ce înseamnă să ne asigurăm că vom face investiţii în acest domeniu , şi ceea ce înseamnă, bineînţeles, să ştiţi că nimeni nu face investiţii dacă ai o piaţă reglementată”, a spus Florin Cîţu.

El a menţionat că ”aceste soluţii pe termen scurt sunt doar soluţii pe termen scurt, ele nu rezolvă problema pe termen lung”.

”Ce facem după 6 luni de zile sau după un an de zile când va trebui să ridicăm aceste reglementări şi va trebui să revenim la piaţa liberalizată, structura pieţei va fi la fel, preţurile vor creşte în continuare şi vom avea aceeaşi problemă. Eu sunt adeptul măsurilor serioase, a reformei şi de aceea, având o coaliţie care are 70% în parlamentul României, chiar ne putem asuma reforme serioase, chiar dacă ele, pe termen scurt, s-ar putea să însemne că nu sunt populare. Dar numai aşa poţi să faci reforme.  Eu îmi asum o reformă nepopulară, dacă ea va avea rezultate bune pentru cetăţeni, în viitor”, a mai comentat preşedintele PNL.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, anterior, că, pe modelul Franţei, speră ca de la 1 aprilie să se introducă preţ reglementat la energie, pe o perioadă de un an de zile, ca să acopere şi iarna viitoare, iar măsurile să acopere atât zona de consumatori casnici dar şi IMM-uri. Pentru aceasta, liderul PSD a spus că Guvernul trebuie să înceacă discuţiile cu Comisia Europeană.