Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie de mai multe active flexibile pe această piaţă, transmite Bloomberg.
Duminică, în Germania, preţurile la energia electrică pe piaţa pentru ziua următoare au coborât în jurul orei 2 p.m. până la minus 65,06 euro pentru un Megawatt-oră. În schimb, luni, preţurile au urcat la un moment dat până la un vârf de 204,57 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie. Extreme similare s-au înregistrat în întreaga Europă, făcând şi mai dificilă sarcina ţărilor de a echilibra reţeaua.
Acest gen de volatilitate nu va face decât să crească pe măsură ce Europa îşi creşte capacităţile fotovoltaice şi eoliene, pentru a putea îndeplini obiectivele climatice stricte. Pe măsură ce sursele cu o producţie intermitentă ocupă o parte din ce în ce mai mare în mixul energetic, va creşte şi nevoia de termocentrale pe gaze care pot fi pornite şi oprite rapid precum şi de sisteme mari de baterii care pot să stocheze orice surplus de electricitate. În acest moment nu există suficiente astfel de active flexibile.
„Nevoia din ce în ce mai mare de flexibilitate a Germaniei contribuie la adâncirea fluctuaţiilor pe piaţa pentru ziua următoare”, susţine Sabrina Kernbichler, analist la Energy Aspects Ltd. Potrivit acesteia, costurile iniţiale mari pentru termocentralele flexibile pe gaze contribuie la împingerea în sus a preţurilor pe termen scurt la electricitate.
În acelaşi timp, cererea scăzută de electricitate în weekendurile din lunile de primăvară şi toamnă, precum şi producţia mare de energie fotovoltaică se combină pentru a crea din ce în ce mai multe situaţii cu preţuri negative. Având în vedere că primăvara şi începutul verii este o perioadă de vârf pentru tehnologiile fotovoltaice, analiştii de la BloombergNEF se aşteaptă ca producţia medie lunară de energie fotovoltaică să atingă un nou vârf în luna mai şi din nou în iunie. AGERPRES