Există riscul ca unele firme să nu-şi mai găsească furnizori de gaze, întrucât reglementările din partea autorităţilor statului au făcut ca această activitate să nu mai fie viabilă, a declarat Franck Neel, preşedintele boardului Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).

El a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG).

„România are nevoie de importuri de gaze în timpul iernii. Dacă ne uităm la producţia de gaze şi la cantitatea din depozite, nu este suficient gaz pentru a acoperi cererea în vârf de consum. Sunt îngrijorat că traderii nu sunt stimulaţi să importe gaze, pentru că există costuri de achiziţie, costuri de transport şi nu este economic să imporţi gaze, în condiţiile din Ordonanţa 119. Deci vrem să vedem schimbări în Parlament să ne asigurăm că importăm gaze în condiţii profitabile”, a spus Neel, citat de E-nergia.ro.

El a arătat că, prin Ordonanţa 119/2022, au fost instituite taxe pentru trading şi pentru importul gazelor, iar costurile de achiziţie şi transport ale furnizorilor nu sunt recunoscute în tarifele finale.

„Deci nu este vorba doar de costul mărfii, ci şi de costurile de transport. La cum arată ordonanţa, nimeni nu va face importuri în condiţiile acestea. Deci este o mare presiune pe piaţă şi avem nevoie de modificări. Trebuie să ne asigurăm că avem gaze suficiente pentru consumatori”, a completat reprezentantul patronatului.

Neel a subliniat că va fi o provocare pentru consumatorii industriali să-şi găsească furnizori.

„Ce vedem aici, reglementare masivă, care impactează puternic piaţa angro… Înţeleg că statul vrea să intervină să protejeze consumatorii, dar trebuie să ţintim pe cei vulnerabili. România este singura ţară care a intervenit în piaţa angro. Dacă ai o marjă reglementată, furnizorul ar putea decide să nu ofere gaze, pentru că nu ar face bani. Riscul este să existe consumatori care nu-şi vor găsi furnizori, pentru că nu mai este o activitate economică. Există şi o problemă de cash-flow în sector”, a susţinut reprezentantul FPPG.