Franck Neel, membru al Directoratului în cadrul OMV Petrom, afirmă că organizaţia plănuieşte o investiţie de mai mult de 10 mld. euro în România şi în regiune pentru tranziţia energetică.

”Noi, OMV Petrom, credem că România poate avea succes în tranziţia energetică şi vrem să conducem această tranziţie în România, astfel că am pus în mişcare o strategie în luna decembrie. Plănuim o investiţie de mai mult de 10 mld. euro în România şi în regiune. Trebuie să avem un plan pe termen lung, trebuie să avem vizibilitate în ceea ce priveşte legislaţia, în ceea ce priveşte contextul de mediu şi financiar al României, să ajutăm să susţinem această investiţie”, a spus Franck Neel în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

Franck Neel a mai explicat că preţul energiei este legat de nivelul cererii şi ofertei, iar ceea ce vedem astăzi este o problemă la nivelul ofertei, explicând de ce preţurile energiei sunt atât de mari.

„Trebuie să ne asigurăm că facilităm investiţiile în partea de ofertă de energie.  Discutăm şi de fonduri europene disponibile, de 10 mld. Euro, toate ţările au început deja să investească, Cehia, Ungaria, Polonia au început să folosească aceste fonduri pentru a creşte capacităţile de producţie în energie. În România nu am început încă pentru că fondurile nu sunt încă disponibile pentru sectorul privat. Cred că este important să deblocăm aceste fonduri pentru a putea să generăm mai multă energie pe partea electrică. Pe partea de gaz este acelaşi lucru, din 2018 avem investiţia în Marea Neagră unde ştim că sunt rezerve de gaz şi suntem blocaţi din cauza situaţiei legislative. Trebuie să deblocăm această situaţie”, a declarat Franck Neel, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, este nevoie de asigurarea unui mediul potrivit pentru investitorii din partea de aprovizionare  de energie, pentru a ne asigura că oferta ajunge la nivelul cererii.