Noua strategie a OMV Petrom pentru 2030 include investiții de 11 miliarde de euro, având un focus puternic pe tranziția energetică din Europa de Est, a spus Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021.

”Ne vom redirecționa portofoliul către gaze, așa încât ne așteptăm ca până în 2030 să avem 70% din producție orientată către gaze, față de portofoliul de 50-50% divizat între petrol și gaze în prezent. Planificăm investiții importante și în regenerabile, vom avea cel puțin 1 GW de regenerabil în portofoliu, și țintim și producția de hidrogen – noul combustibil al decarbonării, și captarea carbonului. Vom investi și în biocombustibili de a doua generație, și vrem să devenim lider al pieței din România pentru biocombustibili”, a afirmat Franck Neel.

Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să abordeze problema mobilității prin trecerea transportului la LNG și CNG, acum nu foarte viabile pentru transportatori. ”Anul acesta am obținut licența pentru LNG în România”, a mai spus el.

”În prezent România importă circa 20% din necesarul de gaze, și dacă nu va exista investiția din Neptun Deep, România ar fi nevoită să importe 50%, pe termen lung. E vorba de minimum 50%, până în 2030. Încă așteptăm modificarea legii offshore, care ne va permite să avem condițiile fiscale și stabilitatea de care avem nevoie pentru a finaliza o astfel de investiție, de dimensiuni mari. Avem încredere că Guvernul va accelera procesul, acum, că avem și Romgaz implicată în proiect”, a mai spus Franck Neel.