O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame şi copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. Organizaţia Salvaţi Copiii şi Fundaţia OMV Petrom lansează proiectul „Cutia Bebeluşului”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame şi nou-născuţi aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, care vor primi câte o Cutie a Bebeluşului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunităţi defavorizate din 16 judeţe: Argeş, Braşov, Botoşani, Caraş Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui, Dâmboviţa şi Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele şi familiile pentru a le oferi informaţii şi sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebeluşilor şi consiliere în alăptare.

Cutia Bebeluşului conţine peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viaţă: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuţilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluş în primele 3 luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat.

Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate/cutia-bebelusului

„Atunci când am început programul de combatere a mortalităţii infantile nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România. Încă ne menţinem în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităţilor cu aparatură medicală şi sprijinirea activă a mamelor şi nou-născuţilor aflaţi în situaţii de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale şi sanitare este crucial, atunci când vorbim despre şansa copilului de a creşte sănătos”.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România

„Pentru Cutia Bebeluşului ne-am inspirat dintr-un model probat şi consacrat în timp care şi-a dovedit eficienţa în a reduce rata mortalităţii infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate şi va asigura nou-născuţilor un start mai bun în viaţă, din punct de vedere al sănătăţii şi al siguranţei”.

Ana Maria Mihăescu, Preşedinta Fundaţiei OMV Petrom

Date statistice:

România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuţi vii (aproape dublă faţă de media Uniunii Europene), cauza principală fiind naşterile premature. Rata mortalităţii infantile în mediul rural este mai ridicată faţă de cea din urban: 6,5, faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame şi copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Beneficiile Cutiei Bebeluşului:

* Contribuie la reducerea mortalităţii infantile şi promovează bunăstarea copiilor.

* Cutia Bebeluşului oferă un spaţiu sigur pentru nou-născuţi în primele 3 luni, asigurându-le protecţie împotriva sindromul de moarte subită a sugarului şi a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.

* Contribuie la creşterea responsabilităţii mamei de a-şi îngriji mai bine copilul.

* Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie şi realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.

* Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului şi la prevenţia unor boli din viaţa de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.