Din 100 lei creștere preț la gaz, statul ia 95 lei (impozite + dividend), iar investitorii privați iau 5 lei (dividend), arată un calcul făcut de avocatul Gabriel Biriș, pentru cursdeguvernare.ro.

El a făcut o analiză pe scumpirea gazului: “România produce 80% din necesar, restul de 20% fiind importat de la Gazprom (Rusia). Anul trecut, în martie, prețul gazului românesc era de aproximativ 70 lei/MWh, în septembrie ajunsese la 100 lei/MWh, iar în decembrie ajunsese la 250 lei/MWh. Avem doi producători principali: Romgaz – deținut de stat (cam 60%) și Petrom – privat (cam 40%). Haideți să vedem cine și cum beneficiază de creșterea de 180 lei, de la 70 lei (preț la care producătorii aveau un mic profit), la 250 lei/MWh”.

Concluzia lui Gabriel Biriș, după calcule amănunțite, scăderea tuturor, taxeor, impozitelor și dividendelor e clară: din 100 lei creștere preț la gaz, statul ia 95 lei (impozite + dividend), iar investitorii privați iau 5 lei (dividend).

În loc de „lei”, puteți pune ușor (multe) miliarde lei.”

La energie electrică, situația este, mai mult sau mai puțin identică, având și acolo un impozit suplimentar de 80%, iar firmele de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO, etc.) produc peste 80% din totalul de energie electrică, potrivit lui Biriș.

În opinia sa, soluția pentru criza prețurilor la energie este creșterea producției interne, inclusiv prin modificarea legii offshore și deblocarea proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră.