Adoptarea unui nou Cod fiscal ar fi un dezastru, consideră Gabriel Biriş, managing partner la Biriş Goran, menţionând că în astfel de condiţii ar fi necesară refacerea legislaţiei secundare şi terţiare.
„Vreau să spun acum, aici şi cât se poate de ferm: ar fi un dezastru să avem un nou Cod fiscal. Ce înseamnă un nou cod fiscal? Un nou Cod fiscal înseamnă că vii cu o lege nouă, aşa cum am avut în 2015, noul Cod fiscal aprobat, abrogi legea anterioară. Asta înseamnă că trebuie să refaci toată legislaţia secundară şi terţiară. Acelaşi lucru l-am spus şi prin 2013 – 2014, când a început discuţia despre un nou Cod fiscal. Şi a fost un pic ironia sorţii pentru că noul Cod fiscal a fost aprobat în 2015, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi practic tot ce a însemnat legislaţie secundară, ordine de ministru, HG-ul cu normele de aplicare, legislaţia terţiară s-a închis cu mine la Finanţe, că am fost secretar de stat atunci. Şi ştiu câtă muncă în zadar a fost. Muncă ce putea fi foarte uşor evitată şi evitată irosirea capacităţilor şi aşa limitate ca să poţi să faci alte lucruri. Noi acum avem nevoie de un cod fiscal republicat. Ar trebui să existe un moratoriu pe modificări prin ordonanţe şi ordonanţe de guvern 6 luni timp în care să fie aprobate toate care sunt pe parcurs, inclusiv celebra Ordonanţă 79, cea cu Revoluţia Fiscală, care încă nu a fost aprobată şi care dă aşa un sentiment de insecuritate cu privire la măsura mutării contribuţiilor, care a fost o măsură foarte bună, din multe puncte de vedere şi care este bază pentru o reformă reală a impozitării muncii. Fără aia nu se putea face plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor pe suma veniturilor”, a spus Gabriel Biriş, la conferinţa cu tema „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023”.
El a afirmat că nu trebuie să mai existe cetăţeni de rangul I şi de rangul II şi că se discută în prezent de pensiile speciale însă aceeaşi discuţie trebuie avută în vedere cu fiscalizarea.
„O asemenea reformă avea nevoie de două precondiţii: mutarea contribuţiilor, ca să poţi să aduni mere cu mere, de la angajator la angajat, şi asta s-a făcut şi introducerea declaraţiei unice de impunere care şi asta s-a făcut”, a declarat Biriş. AGERPRES