Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut, în condiţiile în care luna noiembrie a început cu o vreme favorabilă la care se adaugă optimismul că războiul din Orientul Mijlociu nu va afecta livrările mondiale de energie.

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna decembrie au scăzut în ultimele zile cu până la 3,9%. Continentul se îndreaptă spre iarnă cu depozitele de gaze pline şi toamna care până acum a fost una blândă nu i-a obligat până acum pe traderi să scoată gaze din depozite.

Faptul că în prezent cererea de gaze este una slabă înseamnă că o cantitate mai mare de gaze va fi disponibilă în lunile mai reci, precum şi în cazul în care vor apărea evenimente mondiale care vor duce la perturbarea aprovizionării. Traderii urmăresc cu atenţie posibilele repercursiuni ale războiului dintre Israel şi Hamas asupra livrărilor de gaze, iar cotaţiile futures sunt în continuare la un nivel superior celui înregistrat înainte de izbucnirea conflictului.

În timp ce continuă eforturile diplomatice pentru a evita răspândirea conflictului în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, analiştii de la firma de consultanţă Eurasia Group estimează că există 70% şanse ca acest război să rămână unul limitat. AGERPRES