Războiul pornit de Rusia în Ucraina reprezintă şi o fereastră de oportunitate pentru exploatarea gazului din Marea Neagră de către România, este de părere George Scutaru, fondatorul think tank-ului românesc New Strategy Center. Din cauza politicilor din Green Deal, exploatarea gazelor naturale ar fi fost pusă sub semnul întrebării, dar acum resursele din Marea Neagră pot fi folosite pentru a diminua influenţa energetică rusească.

„România, dacă nu exista acest război, risca să piardă fereastră de oportunitate din cauza Green Deal-ului. Această resursă trebuie exploatată şi este o oportunitate de a diminua presiunea rusească (…) Trebuie păstrat optimismul şi înţeleasă miza strategică, pentru că peste 10 ani sau 20 de ani, nu vom mai putea face acest proiect”, a spus Scutaru, citat de Ziarul Financiar.

Perimetrul Neptun Deep are 80-90 mld. de metri cubi de gaz. Spre comparaţie, consumul anual al României este de circa 12 mld. metri cubi de gaz, iar producţia internă este de 8,6-8,8 mld. metri cubi. Astfel, România a importat în 2021 mai mult de 3 mld. metri cubi de gaz din Rusia. Potrivit lui Scutaru, care citează un studiu Deloitte, statul ar încasa 26 mld. dolari până în 2040 din taxele generate de exploatarea Neptun Deep din Marea Neagră.

„Acum puneţi-vă în locul ruşilor: aţi lăsa România să exploateze liniştită această resursă?”, s-a întrebat Scutaru la întâlnirea membrilor camerei de comerţ româno-germane, AHK România.