Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că dorinţa Cabinetului, exprimată şi de premier, este ca statul român să aibă o prezenţă activă în domeniul asigurărilor, menţionând că există un demers cel mai probabil legat de CEC prin intermediul căruia să poată intra pe piaţa asigurărilor auto.

„Este vorba de dorinţa Guvernului, exprimată şi de către premier, ca statul român să aibă o prezenţă activă în acest domeniu şi există un demers, care cel mai probabil va fi legat de CEC, prin intermediul căruia statul român să poată intra pe piaţa asigurărilor auto cu produse în contextul funcţionării pieţei”, a spus Cărbunaru, întrebat, la Palatul Victoria, dacă Guvernul îşi doreşte o nouă companie care să intre pe piaţa asigurărilor în acest moment.

„Sunt detalii pe care în acest moment Ministerul de Finanţe şi alte autorităţi competente le gestionează şi, desigur, în momentul în care vor fi reunite toate condiţiile de realizare, le vom prezenta public”, a explicat Dan Cărbunaru.

În legătură cu plafonarea preţurilor RCA, Cărbunaru a precizat că Executivul este gata să vină în sprijinul celor afectaţi de ceea ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor auto.

„Guvernul României este gata să vină sprijinul celor afectaţi de ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor auto, pe piaţa RCA şi, prin intermediul Ministerului de Finanţe, propunerile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are şi responsabilităţile în materie, este pregătit aşadar Ministerul de Finanţe să aducă pe masa Guvernului aceste propuneri. (…) Deja, aceste propuneri au fost prezentate în cadrul procedurii (…) de prezentare transparentă a deciziilor guvernamentale”, a afirmat Dan Cărbunaru.

El a arătat că proiectul, aflat în consultare publică pe site-ul Ministerului de Finanţe şi care în următoarele zile, cel mai probabil, va ajunge pe masa Guvernului şi va intra în vigoare, prevede că „prime maxime pentru asigurarea RCA pentru prejudicii produse persoanelor terţe prin accidente de vehicule şi de tramvaie sunt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă practicată de fiecare asigurator RCA la 1 martie 2022 şi vor fi aplicate pentru o perioadă de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, în măsura în care aceasta va trece prin Guvern şi va fi aprobată”. AGERPRES