Guvernul a exclus din ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută marii consumatori de energie din România pentru ajutorul privind facturile la energie. Potrivit actului normativ, preţurile se plafonează pentru toţi consumatorii casnici şi non-casnici, cu excepţia marilor consumatori din energie.

Industria românească este cel mai mare angajator din România cu 1,3 mil. de angajaţi din totalul de 5 milioane şi o pondere în economie de 20%.

„La noi scumpirea energiei a determinat scăderea drastică a competitivităţii marilor consumatori, mai ales pe pieţele externe, unde sunt în competiţie cu companii din ţări unde plătesc preţuri la energie de 203 ori mai mici“, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, citat de Ziarul Financiar.

La rândul său, Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom, unul dintre cei mai mari jucători din industria locală, a declarat că marii producători industriali plătesc practic preţuri de 7-8 ori mai mari decât concurenţii din alte ţări europene.

„Preţurile de pe piaţa spot din România sunt de 7-8 mai mari decât preţurile din piaţa pe termen lung din ţările concurente şi aici mă refer la producătorii mari metalurgici: Germania, Franţa, Italia“, a spus Adrian Popescu.

El a explicat că marii consumatori industriali din România sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare – PZU), pentru că producătorii de energie nu au cantităţile de energie necesare. În aceste condiţii, chiar dacă preţurile din PZU  sunt la un nivel similar în România şi alte ţări europene, marii producători industriali din alte ţări cumpără energie prin contracte pe termen lung cu preţuri mult mai avantajoase decât piaţa spot.

„Preţurile de pe piaţa PZU sunt în România la un nivel comparabil cu preţurile din alte ţări europene, dar ponderea pieţei spot este extraordinar de mare în România. De 10-15 ori mai mare ca procent faţă de Germania, Franţa, Italia“, a mai spus Adrian Popescu.