Pe 15 ianuarie, când a expirat primul termen legal la care Guvernul trebuia să restituie furnizorilor de energie și gaze primii bani pe care aceșia i-au acordat clienților drept reducere în facturi, Executivul nu făcuse încă nici o plată. 

Există două tipuri de sprijin, pentru casnici și pentru non casnici. Furnizorii casnicilor trebuie să depună la Ministerul Muncii, în data de 15 a lunii următoare celei în care au operat reducerile, cererile pentru recuperarea banilor. Statul trebuie să dea banii înapoi în 30 de zile calendaristice, direct furnizorilor. La fel, pentru non casnici sunt aceleași termene, cu mențiunea că banii se retunează de către Ministerul Muncii.

Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Pe 15 decembrie, au existat furnizori care au trimis Guvernului primele solicitări de rambursare a sumelor reduse în facturile clienților în noiembrie, care tebuiau plătite de stat furnizorilor după 30 de zile. Termenul a trecut, dar statul nu ar fi făcut nicio plată, niciunui furnizor. Furnizorii sunt îngrijorați de acest aspect: dacă la sume mici de returnat Guvernul nu reușește să “se țină” de termenele de plată din lege, ce se va întâmpla în viitor, când solicitările de plată vor fi mult mai mari?

Sursa: E-nergia.ro