Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori şi pentru a elimina intermediarii cu comportamente speculative, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
El a fost întrebat de ce producătorii nu vând energie în această perioadă către furnizori, aşa cum afirmase, în aceeaşi conferinţă, şeful E.ON România, Volker Raffel.
„A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica.
În opinia sa, aşa cum există o platformă pentru marii consumatori, aşa ar trebui să existe şi o piaţă specială pentru ca producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.
„Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme”, a arătat Badea.
Anterior, în aceeaşi conferinţă, directorul general al E.ON România, Volker Raffel, spusese că furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia.
„Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece, cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a susţinut Raffel.AGERPRES