Reprezentanţii Hidroelectrica şi cei ai companiei Masdar din Emiratele Arabe Unite au semnat, la Abu Dhabi, un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în ţara noastră.
„În cadrul unei ceremonii desfăşurate pe 20 martie 2023 în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, reprezentanţii Hidroelectrica şi ai Masdar au semnat un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în ţara noastră. Evenimentul a fost girat de prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a omologului său din UAE, alături de numeroşi înalţi oficiali din ambele state”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.
Potrivit sursei citate, Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de ţări şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, şi are un portofoliu de 23 GW instalaţi.
Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară şi eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.
„Parafarea de către Hidroelectrica şi Masdar a unuia dintre cele mai importante acorduri de joint venture destinate investiţiilor energetice din ţara noastră arată hotărârea în ceea ce priveşte realizarea de investiţii şi, în acelaşi timp, atestă deschiderea statului român şi a companiilor româneşti pentru colaborări serioase, cu parteneri puternici. Experienţa în dezvoltarea şi construcţia capacităţilor de energie regenerabilă, puterea financiară a Masdar, combinată cu expertiza locală a Hidroelectrica şi resursele proprii ale companiei pot revoluţiona atât ritmul de dezvoltare, cât şi dimensiunea investiţiilor din ţara noastră. Împreună cu Masdar, vizăm investiţii în zona tehnologiilor fotovoltaice plutitoare şi eoliene offshore, zona de maximă expertiză a partenerului nostru şi, în acelaşi timp, zona noastră de maxim interes asumată prin planurile strategice de dezvoltare ale companiei”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica. AGERPRES